Palomies

Kun sprinklerijärjestelmä petti – Oppitunti turvallisuudesta

Viime päivinä on herännyt kysymyksiä turvallisuuden ympärillä erään suomalaisen yrityksen tapauksessa, jossa mittava vahinko syntyi, kun sprinklerijärjestelmä ei toiminut odotetusti tulipalon sattuessa. Onnettomuus toi esiin huolestuttavia haasteita yrityksen turvallisuusratkaisuissa, antaen meille opetuksen siitä, kuinka tärkeää on ylläpitää ja tarkastaa sprinklerijärjestelmiä säännöllisesti.

Hätätilanne, joka paljasti puutteet

Tilanne alkoi, kun yrityksen suhteellisen uudessa teknologisessa keskuspisteessä syttyi pieni sähkölaitepalo. Vaikka rakennuksessa oli älykäs sprinklerijärjestelmä, odotettu automaattinen sammutus ei toteutunut. Syynä tähän vakavaan toimintahäiriöön oli korroosio, joka oli vaikuttanut sprinkleriputkistoon. Korroosio oli aiheuttanut putkien sisäpinnan hapettumista, heikentäen niiden kestävyyttä ja luotettavuutta. Pistekorroosio ja pintakorroosio olivat johtaneet putkien tukkeutumiseen, estäen veden virtaamisen suuttimista.

Mittavat seuraukset

Kun sprinklerijärjestelmä ei toiminut suunnitellusti, tulipalo ehti kasvaa hallitsemattomaksi ennen kuin se havaittiin, aiheuttaen mittavia vahinkoja laitteille ja itse rakennukselle. Koko tuotanto jouduttiin keskeyttämään ja kaikki asiakastilaukset jouduttiin peruuttamaan, mikä johti myös asiakkuuksien menetyksiin. Vahingot yritykselle olivat siis huomattavasti mittavammat kuin itse kiinteän omaisuuden menetys.

Säännöllisen tarkastuksen merkitys

Onneksi edellä mainittu oli vain kuvitteellinen tapaus, mutta se toimii vahvana muistutuksena siitä, että säännölliset tarkastukset ja huollot ovat elintärkeitä sprinklerijärjestelmän toimivuuden kannalta. Esimerkkitapauksen korroosion aiheuttamat ongelmat olisi voitu havaita ja korjata ennen kuin ne vaaransivat koko turvajärjestelmän toimivuuden. Lue lisää turvallisuusmääräyksistä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sivuilta.

Turvallisuus sijoituksena tulevaisuuteen

Turvajärjestelmien säännöllinen tarkastaminen ei ole ainoastaan velvollisuus, vaan se on myös sijoitus tulevaisuuteen. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat säästää yrityksille mittavia kustannuksia ja estää vakavia vahinkoja. Edellä kerrottu kuvitteellinen tilanne muistuttaa meitä siitä, että turvallisuuteen panostaminen on investointi, joka voi pelastaa paitsi omaisuutta myös ihmishenkiä.

Olemme asiantuntijoita juuri tämän tyyppisten tutkimusten tarkastusten suorittamisessa. Kun valitset meidät, valitset luotettavan ja ammattitaitoisen kumppanin varmistamaan, että sprinklerijärjestelmäsi on turvallinen ja toimintakunnossa. Ammattitaitoiset tarkastajamme noudattavat tiukasti Finanssialan ohjeita CEA4001 ja SFS12845-standardien mukaisesti. Tutkimme putkistot ja testaamme suuttimet huolellisesti ja varmistamme, että sprinklerijärjestelmäsi toimii näiltä osin hädän hetkellä. Huolehdimme, että et jää odottamaan mahdollisia ongelmia, vaan varaudut ajoissa ja pystyt kirjamaan/budjetoimaan mahdolliset toimenpiteet PTS-suunnitelmaan.

On myös hyvä muistaa, ettei Suomen Sprinkleritutkimus SST Oy tee korjaustoimenpiteitä itse, vaan olemme puolueeton kolmas osapuoli

Ota yhteyttä.