Vaara vaanii putkistossa

Vuodesta 2007 lähtien sprinklerijärjestelmissä on käytetty sinkittyjä ohutseinämäputkia. Näiden putkien laatu vaihtelee merkittävästi, ja pahimmillaan vuodot voivat alkaa jo vuoden sisällä käyttöönotosta märkäjärjestelmissä. Tämä ongelma koskee erityisesti sinkittyjä ohutseinämäputkia, jotka ovat nyt kielletty uusissa märkäjärjestelmien asennuksissa Tukesin määräyksen mukaisesti. On tärkeää ymmärtää, että vaikka kaikki putket eivät ole automaattisesti turvallisuusuhka, riski on olemassa, erityisesti tietyissä putkierissä. Alla kolme todellista tapausta.

Pieneen vesivuotoon kätketty vaara

Eräänä tavanomaisena päivänä Vaasassa toimivan huolintayrityksen johtoryhmä kokoontui kokoustilaansa. Pieni vesivahinko herätti huomion, ja huolellisten selvitysten jälkeen paljastui, että vesi tulvi viallisesta sprinkleriputkesta. Vaikka putket olivat vasta hieman yli neljä vuotta vanhoja, asennusyritykseen ja vakuutusyhtiöön otetut yhteydet eivät tuottaneet tulosta – takuut olivat umpeutuneet, eikä ulkopuolista maksajaa löytynyt.

Vuoto korjattiin, mutta yritystä leimasi piilevä huoli, sillä kaikki rakennuksen sprinklerijärjestelmän putket olivat asennettu samanaikaisesti. Ratkaisuna Suomen Sprinkleritarkastus SST Oy suoritti laajamittaiset putkitarkastukset, paljastaen syvemmän ongelman. Koko sprinklerijärjestelmä oli sinkittyä ohutseinämäputkea, joka oli kärsinyt vakavista pahkoista, kasautumista ja sakkautumista. Ne olisivat voineet aiheuttaa mittavia vahinkoja koko yrityksessä, ellei asiaan olisi puututtu välittömästi.

Ennakoiva tarkastus pelasti suunnitellun laajennuksen!

Länsi-Suomen menestyvän yrityksen suunnitelmissa oli laajentua lähivuosina, kun tavallinen sprinkleritarkastus osoittautui pelastavaksi ennakoinniksi. Viisi vuotta vanhoissa sinkityissä ohutseinämäputkissa havaittiin piileviä ongelmia, erityisesti laatuongelmista johtuvia. Näiden putkien ennenaikainen korroosio ja heikentymisen olivat todellisia turvallisuusriskejä, jotka olisivat voineet johtaa vakaviin vuotoihin ja vahinkoihin tulevaisuudessa.

SST Oy:n asiantuntevat tarkastukset eivät ainoastaan paljastaneet ongelmia, vaan tarjosivat myös ratkaisun ennen kuin ne muuttuivat katastrofiksi. Yrityksen tulevaan saneeraukseen sisältyy myös Tukesin ohjeiden mukainen putkistoremontti.

Turvallisuusriski piilossa

Uudellamaalla kiinteistö vaihtoi omistajaa, ja kuntotarkastuksen yhteydessä tarkistettiin myös sprinklerijärjestelmä. Putkisto, kuten suuttimetkin, oli päällisin puolin kunnossa, niin kuin pitikin, koska koko rakennus oli alle kymmenen vuotta vanha. Vasta putkistokuvauksilla todettiin piilevä vaara. Korroosion seurauksena vety- ja hiilimonoksidikaasuja oli muodostunut huomattava määrä. Vetykaasun räjähdysvaara tekee siitä huolestuttavan. Hiilimonoksidi taas on hajuton ja väritön, mikä tekee siitä vaikeasti havaittavan. Hengittäminen suurina määrinä voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Onkin tärkeää ymmärtää, että putkiston vaurioituminen voi olla huomaamatonta, mutta sen seuraukset voivat olla tuhoisia.

MUISTA!

Suomen Sprinkleritarkastus SST Oy on sitoutunut puolueettomuuteen. Emme tee korjauksia, vaan tarjoamme ainoastaan asiantuntijapalveluita varmistaaksemme, että sprinklerijärjestelmänne on turvallinen ja luotettava. Älä ota turhia riskejä – sijoita turvallisuuteen ja varmista liiketoimintasi jatkuvuus yhteistyössä luotettavan kumppanin kanssa.

Ota yhteyttä!